همان طور که مستحضرید، اولین بار در سال ۱۳۹۶، انجمن دیرینه‌شناسی ایران در راستای اهداف ترویجی - آموزشی خود و به پیروی از انجمن بین‌المللی دیرینه‌شناسان، روز سوم آبان ماه مطابق با ۲۵ اکتبر را به عنوان "روز ملی فسیل (سنگواره)" برگزید. هدف اصلی از انتخاب و معرفی چنین مناسبتی، معرفی بیشتر سنگواره‌ها و دانش دیرینه‌شناسی برای علاقه‌مندان مختلف، از دانشجویان تا عامه مردم، و معرفی کاربردهای این علم در شناخت تاریخ زمین، سرگذشت حیات، اکتشاف ذخایر هیدروکربوری و نیز برقراری ارتباط شایسته‌ای میان متخصصین این دانش بنیادی با بطن جامعه است.

امسال نیز در آستانه سوم آبان، انجمن دیرینه‌شناسی ایران از تمامی علاقه‌مندان دانش دیرینه‌شناسی، به ویژه گروه‌های آموزشی زمین‌شناسی در دانشگاه‌ها، همکاران زمین‌شناس عضو هیات علمی و نیز معلمین و دبیران محترم آموزش و پرورش، مدیران موسسات آموزشی، موزه‌ها و شرکت‌های مختلف زمین‌شناسی، معدنی، نفتی و اکتشافی تقاضا می‌نماید جهت برگزاری برنامه‌ای مرتبط با دانش دیرینه‌شناسی، در معرفی این روز خاص مشارکت و همکاری نمایند. برگزاری بازدیدهای علمی یک روزه، کلاس‌های آزاد دیرینه‌شناسی، سخنرانی‌های علمی، تجمعات کوچک علمی در مکان‌های عمومی نظیر پارک‌ها، کارگاه‌های مقاله‌خوانی، بازدید رایگان از موزه‌های زمین‌شناسی دانشگاه‌ها برای عموم، نمایش فیلم‌های مستند دیرینه‌شناسی در سالن‌های اجتماعات دانشگاه و ... مواردی است که از سوی انجمن دیرینه‌شناسی ایران برای گرامیداشت روز ملی سنگواره ۱۴۰۲ پیشنهاد شده است.

نماد انتخاب شده برای لوگوی روز ملی سنگواره ۱۴۰۲، تصویری است از گونه‌ای از شکم‌پایان خانواده نرینئیده متعلق به توالی‌های کرتاسه زیرین (آپتین)، یافت شده از منطقه نیمبلوک در شمال شهرستان قاین، خاور ایران مرکزی، که در مقاله رئیس‌السادات و همکاران در سال ۲۰۲۲ به نام Oligoptyxis khorasanica معرفی و همراه با مجموعه فونی غنی از دیگر سنگواره‌های شکم‌پایان گزارش شده است.

 

photo12908995081

شعار امسال انجمن دیرینه‌شناسی ایران "معرفی و تمرکز بر حیات مزوزوئیک" است. نماد انتخاب شده برای لوگوی روز ملی فسیل ۱۴۰۲ نیز تصویری است از گونه‌ای جدید از شکم‌پایان کرتاسه زیرین خاور ایران که در مقاله‌ اخیر جناب آقای دکتر ناصر رئیس‌السادات و همکاران (۲۰۲۲) شناسایی و برای اولین بار به نام Oligoptyxis khorasanic Guzhov and Nazemi sp. nov شده است.

از تمامی همکاران محترم دانشگاهی و علاقه‌مندان دیرینه‌شناسی کشور تقاضا می‌نماییم در این جشنواره علمی کشوری مشارکت نموده و ما را در این امر یاری نمایند.